QR Kodla Yaratıcı ve Farklı 5 Uygulama Örneği

  • 0
qr kod

QR Kodla Yaratıcı ve Farklı 5 Uygulama Örneği

Etiketler :

Yazar: Demet Gökalp

Kategori: Eğitimde Teknoloji Kullanımı , Tümü

qrcodeQr kod (Kare kod) adını İngilizce "Çabuk Tepki" (Quick Response) kelimelerinin baş harflerinden alır. Mobil cihazların kameralarından okutulabilen özel matriks barkod (veya iki boyutlu barkod) türüdür.QR kod günümüzde eğitimde de sık sık kullanılmaktadır. Basit olarak siz bir web sitesi üzerinden QR kodu üretirsiniz, öğrencileriniz de mobil cihazlarından herhangi bir QR Kod Okuyucu ile o QR kodu okuturlar. 

QR kod üretmek için http://www.qrcode-monkey.com/ sitesini kullanabilirsiniz. OR kodun içerisine de düz bir metin, video, doküman, resim veya web sitesi linki yerleştirebilirsiniz. İsterseniz de rengini değiştirebilir veya içerisine logo da gömebilirsiniz. Bu sitede yarattığınız QR kodu vektörel olarak da indirebilirsiniz. Böylece büyük afiş ve benzeri ihtiyaçlarınızda da bu QR kodu görselin kalitesi bozulmadan kullanabilirsiniz. Derslerimizde QR kod kullanarak daha yaratıcı ve farklı neler yapabiliriz?

  1. QR Kod ile Canlanan Nesneler: Qr kod sınıf ve okul ortamında sabit olarak duran bir materyallerin üzerine yerleştirilerek, direk materyal üzerinden aktaramadığımız bir bilgiyi, videoyu veya o 1@mrrobbo-materyalle ilgili bir görseli aktarmamızı sağlar. Örneğin, kütüphanede kitapların üzerine içerisinde kitabın özetinin, yazar hakkında bilginin veya kitabın dijital formatının linkinin veya satın alma linkinin yer alabileceği QR kodlar yerleştirebiliriz. Ya da bir iskelet maketinin üzerine kemiklerle ilgili bilgi veya video içeren QR kodlar koyabiliriz. Veya panolarımıza QR kodlar ekleyerek dijital hale getirebiliriz. Herhangi bir görsel materyale yerleştiremeyeceğimiz bilgiyi, videoyu veya linki bu şekilde QR kod yardımı ile öğrencilerimize direk o anda ulaştırabiliriz.
  2. Akıllı Çalışma Kağıdı: Öğrencilerimiz için hazırladığımız çalışma kağıtlarına QR kodlar ekleyerek önce konunun tekrarının yer aldığı bir videoyu, çalışma kağıdındaki alıştırmanın ardından çözümünü içeren başka bir videoyu ekleyebiliriz. Böylece öğrencilerin bir kağıt üzerinde hem konuyu tekrar etmelerini, hem de soruların veya yaptıkları etkinliklerin cevaplarını kontrol etmelerini sağlayabiliriz. Hatta burada sadece cevabın ne olduğunu değil, nerede hata yaptıklarını da görebilirler.
  3. Dinleme Etkinlikleri: QR kod ve Vocaroo yardımı ile dinleme aktiviteleri yapabiliriz. Vocaroo'ya yüklediğiniz veya orada kaydettiğiniz sesin linkini alarak QR kodunu oluşturabilir ve onu herhangi bir dinleme aktivitesi için kullanabilirsiniz. İsterseniz yönergeyi, isterseniz de içeriği ses olarak kaydedebilirsiniz, ya da şarkılar yükleyerek sınıf içerisinde farklı etkinlikler veya yarışmalar yapabilirsiniz. Vocarooo hem android hem de ios cihazlarda sorunsuz çalışmaktadır.
  4. 51fcce45e36d8f01b1ac38acd3f8066bEşleştirme Etkinlikleri: Öğrencilerle QR kodları kullanarak eşleştirme etkinlikleri yapabilirsiniz. Örneğin, dersinizle ilgili kavramları ve tanımlarını bir eşleştirme etkinliği içerisinde 3kullanabilirsiniz. Öğrencilerin eline sadece tanımların yazılı olduğu bir çalışma kağıdı verilir. Bu tanımlara ait her bir kavram için bir QR kod oluşturulur. Bu QR kodlar sınıfta, okulda veya bahçede rastgele yerlere asılır. Astığınız yerlerin bazılarını gizli zor bulunabilen yerler olarak seçebilirsiniz. Daha sonra öğrencilerden QR kodları okutmaları ve çıkan kavramın hangi tanıma ait olduğunu bularak çalışma kağıtlarını yazmalarını isteyebilirsiniz. İsterseniz bir yarışma yaparak ilk doğru cevapları bulana bir ödül verebilirsiniz. Oyunu biraz zorlaştırmak için tanımı olmayan kavramların QR kodlarını da ekleyebilirsiniz. Ya da QR kodların içerisine harfler de gizleyerek bir şifreyi de çözmelerini sağlayabilirsiniz.
  5. Soru-Cevap Etkinlikleri: Öğrencilerle öğrendikleri bir konuyu pekiştirmelerini sağlamak için o konuya ait soru ve cevapların yer aldığı üç boyutlu materyaller kullanabilirsiniz. Örneğin; renki şişe kapaklarının üzerine matematik ile ilgili işlemler yazabilirsiniz. Kapağın arkasında da QR kod içerisinde gizli cevapları olur. Önceden hazırlanmış bu materyalleri kullanarak öğrenciler rastgele gelen kapaklaradaki sorulara cevap verirler, doğru cevap için de QR kodu okuturlar. Bu şekilde hızlı bir pekiştirme aktivitesi veya bir yarışma yapabilirsiniz. Kapak yerine karton, kağıt bardak ya da farklı malzemeler de kullanılabilir. 

http://yourgreenclassroom.blogspot.com.tr/2012/02/qr-codes-and-bottle-cap-fun.html


Cevap yaz

ARAMA

TWITTER