Google Eğitim Alanındaki Gelişmelerine Devam Ediyor…

  • 0
gogole education

Google Eğitim Alanındaki Gelişmelerine Devam Ediyor…

Yazar: Demet Gökalp

Kategori: Eğitimde Teknoloji Kullanımı , Tümü

5 Aşamada Eğitimde Google Kullanımı


google-educationBugünlerde Eğitimde "Google kullanımı" konusu gündemde sıklıkla yer almaktadır. Pek çok okul Google Drive, Google Uygulamalar ve hayatımıza yakın zamanda giren Google Classroom ile çalışmalarını yürütmeye başlamıştır. Buradan yola çıkarak, eğitimde Google kullanarak yapılabilecek uygulamalar neler olabilir?

1- Google Drive ile dokümanları organize etmek ve her yerden her durumda ulaşmak hayatı oldukça kolaylaştırmaktadır. Tüm dokümanlar bir kere klasörlenerek düzenlendiğinde, istenilen yerden, istenilen cihazdan, hatta cihaz olmadığında başka birinin cihazı kullanılarak bile dosyalara ulaşılabilir. Dolayısı ile dosyaların tek bir yerde yer almasının en büyük faydası, her an her yerden ulaşılabilir ve düzenlenebilir olmasıdır.

2- Google Uygulamaları kullanarak öğrencilerle veya öğretmenlerle ortak çalışma platformu yaratılabilir. Ayrıca Google slaytlar kullanılarak  online sunumlar yapılabileceği gibi hazırlanan bu sunumlar herhangi bir web sayfasına da gömülerek (Embed edilerek) farklı amaçlar için de kullanılabilir. Google'ın burada en büyük katkısı dokümanların ister sadece görüntülenmesi, ister üzerinde düzenlemeler yapılması adına paylaşılabilmesidir. Bu da öğretmenlerin mekandan bağımsız ortak toplantılar veya öğrencilerin ortak proje çalışmaları yapabilmesi gibi farklı uygulama zenginliklerine imkan sağlamaktadır.

Google Çizimler uygulaması da yeni hayatımız girmiştir. Bu uygulama ile tablolar, basit şekiller eklenerek ve düzenlenerek resim formatında kaydedilebilir.

3- Google Formlar ile quiz ve anket gibi pek çok farklı uygulamalar gerçekleştirilebilmektedir. Google Dokümanlar Word, Google E-Tablolar Excel ve Google Slaytlar Powerpoint ile eşleştirilebilir. Ancak Google Form'a karşılık gelen bir Office uygulaması bulunmamaktadır. Bu uygulama pek çok konuya pratik bir çözüm sağlamaktadır. Google Form'lar da herhangi bir web sayfasına gömülerek kullanılabilir.

4- Google Eklentiler de yakın zamanda gelen yeniliklerden birisidir. Burada Google Drive direk GeoGebra, Powtoon veya Matematiksel ifadeler yazabilmek için kullanılabilen Equation Editor gibi 3. bir uygulamaya bağlanabilir. Veya bir Google doküman açıldığında "Eklentiler" menüsünden farklı eklentiler direk dokümanın içerisine eklenebilir. Bunlar bir akış diyagramı, sudoku, QR Code üreticisi, ödevlerin değerlendirilmesine yarayabilecek Flubarro gibi farklı ücretsiz eklentiler olabilir. Böylece hazırlanan tek bir doküman, farklı uygulamalara kendi içerisinde yer vererek bütünlüğü sağlamış ve öğrencilerle de tek bir doküman üzerinden farklı uygulamaların paylaşılabilmesine fırsat vermiş olur.

5- Google Classroom daha çok yeni hayatımıza giren bir platformdur. Bu platforma henüz bir öğrenme yönetim merkezi (LMS, Learning Management System) demek için erken olsa da, ödev kontrolü ve takibi için çok kullanışlıdır. Sınıflar tanımlanarak, öğrencilere ödevler gönderilebilir. Bu ödevler öğrenciler ile paylaşılır ve onlar tarafından açılarak online olarak yapılması istenir. Öğrenci ödevini bitirdiğinde öğretmene geri gönderir. Öğretmen de ödevi kontrol eder ve online olarak yaptığı düzeltmeler ve verdiği not ile öğrencisini bilgilendirebilir. Burada Google Drive'da olduğu gibi dosyalarda yapılan işlemleri kimin ne zaman yaptığı öğretmen tarafından görünür. Dosyada yapılan işlemler geri alınabilir veya düzeltilebilir. Örneğin öğrenci silmemesi gereken bir şeyi sildiğinde bunu hangi öğrencinin ne zaman yaptığı görülebilir ve müdahale edilebilir. Şu an için ödev takip ve kontrolü için özellikle detaylı bir geri bildirim yapılabildiğinden faydalı bir platformdur. Aynı zamanda Facebook gibi bir akış sayfası vardır. Burada izin verildiğinde öğrenciler ve öğretmen dosya, link, video gibi içerikleri de paylaşabilir.

Görüldüğü gibi Google Eğitim alanında kendini geliştirmeye hızla devam etmektedir. Şu an Google için her şey kusursuz denemez ancak ilerleyen günlerde kendini bu alanda geliştirmeye devam ederse herkes için daha pek çok yenilikleri ve kolaylıkları da beraberinde getirerek var olan kullanıcılarını memnun etmiş, ve de yeni kullanıcılar da kazanmış olacaktır.


Cevap yaz

ARAMA

TWITTER